Biniali: carrers i places amb història
min.
DIFICULTAT
Baixa
DISTÀNCIA
0,5 km
EQUIPAMENT
Calçat i roba còmodes.
Biniali: carrers i places amb història
El nucli de Biniali, pertanyent al Pla mallorquí però amb la mirada posada al Raiguer i a la Serra, traspua història per tot arreu: des de l’església parroquial fins al vell molí de vent; des del casat notable fins al portalet de llinda d’una casa de pagès. Caminar pels seus carrers és entendre part de la història illenca, feta a base de segles i perseverança, sempre sense estridències, dins l’ordre natural d’una comunitat que ha viscut segons la rítmica natural. Una ruta per tastar alguns dels edificis històrics més preuats d’aquesta petita gran comunitat.
1
So n’Antic
Les cases de So n’Antic són una de les més representatives i emblemàtiques del llogaret. Apareixen ja documentades al segle XVI, en mans del notari Joan Antic. Al segle XVIII havia passat a mans de Joan Rotger i Blanquer. Posteriorment la finca matriu es dividí. A finals del segle XIX era de Miquel Molina i actualment és de la família Jaquotot. El buc de les cases presenta tres plantes d’alçat, emplaçat en un bell entorn enjardinat. Un detall que caracteritza l’immoble és un relleu adossat a la façana principal que representa una Immaculada, de l’any 1661.
2
Església parroquial de Sant Cristòfol
Atès el creixement de la població, l’any 1673 es concedí permís per a l’aixecament de l’oratori del llogaret. Dos anys més tard es beneí, dedicat a sant Cristòfol. En el 1817 aconseguí la categoria de vicaria in capite. En el 1860 arrencaren les obres d’engrandiment del temple. Finalment, el 1934 Binali aconseguí el títol de parròquia. Es tracta d’un temple d’una sola nau, presidit per una bella imatge del sant titular, obra d’Antoni Llabrés Mudoi. Del conjunt de capelles destaquen la de sant Francesc, la de sant Josep (imatge procedent del convent de Santa Maria) i, molt especialment, la taula pictòrica del Calvari.
3
La Rectoria
Se situa vora l’església i data de l’any 1696. Uns anys abans, el veïns de Biniali compraren un solar i construïren una casa per al capellà. A partir d’ençà la casa actuà de vicaria fins que en el 1934 passà a ser rectoria en aconseguir el títol de parròquia.
4
Molí de cas Moliner
Molí de vent fariner, situat al final del carreró del Molí. Actualment es troba sense antenat i fou acabat de construir el 1835 tal com apunta una inscripció sobre un dels brancals. Els mestres en foren Sebastià Company i Antoni Amengual. La torre és de secció circular, amb un portalet de llinda, antigament situat damunt l’envelador.
5
Plaça de la Concepció
És el cor del llogaret. Al bell mig s’alça un monument dedicat a la Immaculada Concepció, iniciat en el 1854 per mossèn Gabriel Ribas de Pina i Gallard i acabat en el 1918 per mossèn Gabriel Ribas de Pina i Conrado, tal com podem llegir en una placa. La plaça és envoltada per diversos immobles de notable valor històric: al nord es troba sa Clastra i al seu costat can Valero. Una altra casa d’interès és can Pelet (n. 3), de tres plantes. Al carrer del Torrent hi ha el que fou el convent de les monges franciscanes.
6
Son Raió
Aquesta casa, documentada en el segle XVII a nom d’Antoni Raió, comptava amb un important celler. Al 1865 era d’Antònia Salom, dita de Son Raió. Més tard fou de Joan Fiol, qui donà nom al carrer. Es tracta d’un casat de tres plantes d’alçat, sense portal al carrer, ja que aquest se situa a la part de xaloc.
7
Can Grau
Del carrer Sant Joan destaca per damunt tot la casa dita can Grau (n. 3), especialment per la seva faiçó tradicional i també per la curiosa inscripció que es pot veure a la segona plata que diu: “Dia 22 de matx de 1856. Mateu Ordinas de Masia Batle”. El portal forà actual en substituí un d’antic, d’arc rodó, amb carcanyol. Les finestres mostren ampits del segle XIX.